Kvädet om Trym


(Jordens skapelseVärldsträdet YggdrasilVanakrigetOdens jakt på vishetIduns äpplenBalder & mistelnLokes straffRagnarök)

En dag när Jordens son Tor vaknade upp i gräset efter en tupplur var hans hammare, Mjölner, borta. Han letade omkring sig på platsen, men insåg att den måste ha blivit stulen. Med blixtrande ögon och dundrande steg gick han till Loke för att be honom om råd. Loke fick genast en idé. De gick till hem till Freja för att fråga om hon kunde tänka sig att låna ut sin falkhamn till Tor. Kärleksgudinnan gav den genast åt honom.

Loke flög i fågelhamn mot Jotunheim. Han landade och mötte så småningom jätten Trym, som inte ljög om att Mjölner nu var i hans ägo. Han berättade att han gömt den åtta mil under jordens yta och sa att bara om han fick Freja till fru skulle han återlämna hammaren. Loke flög tillbaka till Asgård med meddelandet.

När Tor och Loke gav Freja nyheten fnös hon så att hela salen skakade och halsbandet Brisingamen föll från hennes hals. Aldrig skulle hon gå med på ett sådant förslag! Så gudarna samlades för råd om hur de skulle gå tillväga för att få tillbaka Tors vapen. Heimdal föreslog att Tor skulle klä ut sig till Freja och bege sig till Asgård för att låtsas vilja gifta sig med Trym och på så sätt återfå Mjölner. Så gudarna smyckade Tor i vackra brudkläder och fäste Brisingamen runt hans hals. Loke klädde sig som tärna och de begav sig åter mot jättarnas land.

Trym och den utklädde Tor möttes för bröllop och på kvällen började festen. Vid middagen åt guden ensam en oxe och åtta laxar och svepte tre tunnor öl. Jätten hade aldrig sett en kvinna som kunde äta så! Men brudtärnan förklarade att Freja inte klarat att äta på åtta dagar eftersom hon längtat så efter sin framtida make. Då lutade sig jätten mot "Freja" för att kyssa henne, men ryggade snabbt tillbaka och frågade tärnan varför brudens ögon tycktes brinna så förfärligt? Tärnan förklarade att det var för att Freja inte fått någon sömn på åtta nätter eftersom hon längtat så efter sin framtida make. Trym blev lycklig av att höra dessa ord och förberedde sig för vigseln. Han bad att brudagåvan – Mjölner – skulle bäras in. Och när hammaren åter var i Tors hand använde han den för att döda Trym och resten av jättarna som befann sig på bröllopsfesten.
©2014 Nordisk-mytologi.se Sitemap