-
Kategorier
 • Landskap & Människor
 • Trosföreställningar
 • Forskning, rön & gamla ideal
 • Kult & Tradition
 • Bilder & Symboler
 • Runor
 • Sagor & Myter
 • Gestalter, platser m.m.
 • Sök

  Ur shoppen


  Gudar & gudinnor


  Benämningar •  Andra gestalter •  Platser •  Föremål

  Gudar och gudinnor i den nordiska mytologin är av olika släkten och härstamning. Asar och asynjor, vaner, valkyrjor och en del jättar har alla del i den gudomliga världen. De skapar av eller råder över naturens krafter.

  Balder Den godaste av gudar och omtyckt av alla i Asgård. Han är son till Oden och Frigg och gift med Nanna. Balder är inte bara vänlig, klok och förlåtande, utan också så vacker att han lyser.
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Balder.jpg

  En illustration av Balder från Fredrik Sanders tolkning av den Poetiska Eddan 1893. (Wikimedia Commons)

  Brage Klok och ordfyndig står han för att skalda gudars och hjältars storslagna handlingar för att de inte ska glömmas bort. I de stupade krigarnas hall välkomnar han de förnämsta av hjältar och krigarkonungar. Han är son till Oden och make till Idun.
  Delling Gryningens gud som vaktar Breidablick. Han är Natts make och Dags far.
  Eir Hennes namn betyder fred och försoning. Hon är läkekonstens gudinna och det är hon som ger botemedel sin verkan.
  Fjorgyn (Jord, Lödyn) Hon är jordens, åskans och regnets gudinna och allt som växer är hennes förtjänst. Tillsammans med Oden fick hon sonen Tor och hon är även mor till asadrottningen Frigg.
  Forsete Han är Balders och Nannas son och har sitt hem i det glänsande Glitner. Han är gudarnas högste domare och både gudars och människors tvistemål lyckas han lösa till allas fördel.
  Frej Njord är hans far och Freja hans tvillingsyster. Han är en av vanerna och bor tillsammans med ljusalverna i Alfheim. Frej bringar god årsväxt, fred, vällust och boskapslycka. Han är erotikens och fruktbarhetens främsta gud och kan styra över regn och solsken.
  Freja (Fröja, Gefn, Härn, Mardöll, Menglöd, Syr) Njords dotter och Frejs tvillingsyster. Freja är vanernas främsta gudinna, erotikens, kärlekens och fruktbarhetens gudinna och hon vårdar över mödrar och barn. Hennes boning i Valhall heter Folkvang och dit kommer hälften av de hjältar som fallit i strid, medan den andra hälften kommer till Odens salar.

  Frejas vagn dras av katterna Högni och Þófnir. Illustrerad av Ludwig Pietsch 1865. (Wikimedia Commons)

  Frigg Asarnas och asynjornas drottning, dotter till Fjorgyn och Odens hustru. Hon har vetskap om alla människors och gudars öden, men det är inte lätt att få henne att avslöja något om detta. Frigg är även äktenskapets och moderskapets gudinna.
  Fulla Friggs tjänstekvinna med förtroendet att bära drottningens skrin och vårda hennes skodon.
  Gefjon Plogens och åkerbrukets gudinna. Hon är gift med Odens son Skjold och i jättarnas land födde hon fyra söner som hon förvandlade till oxar. Dessa plöjde sedan land åt människorna.
  Geirskogul En av valkyrjorna som hämtar fallna krigare till Valhalla.
  Gna Hon är Friggs budbärerska och hästen Hofvarpner tar henne genom luft och över vatten för att förmedla budskap mellan de olika världarna.
  Gondul En av valkyrjorna som hämtar fallna krigare till Valhalla.
  Gunn En av valkyrjorna som rider ut på slagfälten och väljer ut vilka krigare som ska stupa.
  Heimdall (Gullintanne, Hallinskide, Rig) Han är född av nio systrar och är världens väktare. I himmelsberget Himinbjörg bor han och vakar därifrån över Bifrost (bron mellan jorden och Asgård) med syn och hörsel bättre än någon annans.
  Hel Hon är dödsrikets gudinna. Halva hennes kropp är blå som ett lik, den andra har de levandes färg. Hon är dotter till Loke och jättekvinnan Angerboda vars namn betyder "hon som bådar sorg". Fenrisulven och Midgårdsormen är hennes bröder. Det underjordiska riket som hon härskar över bär hennes namn och där är allt lika dystert som gudinnan själv.
  Hermod Han är son till Oden och Frigg och den modige budbärare som rider från Asgård och dödsriket för att förhandla med dödsgudinnan om Balders liv.
  Hild Varje morgon står hennes krigare redo till strid, och då de stupar väcker hon de åter till liv.
  Höder En av Odens många söner, som är blind och dödar sin bror Balder med en mistelpil.
  Höner Han är en högvuxen och snabb asagud som inte pratar mycket. Vid vanakriget är det han som lämnas över till vanerna då de utbyter gisslan.
  Idun I en korg förvarar hon de gyllene äpplena, som ger evig ungdom åt gudarna. Hon är Brages maka och ungdom, kärlek och fruktbarhet är vad Idun representerar.

  Loke försöker lura Idun att hennes äpplen inte är de bästa, bild av John Bauer 1911. (Wikimedia Commons)

  Kvaser Den listigaste och visaste gudom som skapades vid freden mellan asar och vaner, då dessa spottade i ett kärl och blandade saliven. Denna gud är mjödets ursprungsväsen.
  Lin Hon vakar över dem som Frigg önskar skydda från faror.
  Lofn Hon är vänlig och vill alla väl. Då andra vill förbjuda äktenskap mellan ett älskande par är det Lofn som kan upphäva dessa.
  Loke (Lopt) Han har många sidor: Lustig, elak eller hjälpsam, allt beror på vilket humör han är på. Loke är slug som få och gillar att spela de andra gudarna spratt och att skapa dramatik i sina omgivningar. Han är son till Farbaute och Laufey och själv är han far till Narfe, Vale, Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel. Dessutom har han fött den åttafotade hästen, Sleipner.
  Magne Son till Tor och jättinnan Järnsaxa och en av de starkaste gudarna. Han och hans bror Mode står som arvingar till Mjölner då Ragnarök är över.
  Mode Son till Tor och Sif och en av de modigaste gudarna. Han och hans bror Magne står som arvingar till Mjölner då Ragnarök är över.
  Nanna Hon är gift med Balder och Forsete är deras son. Då hennes make dog brast hennes hjärta av sorg och hon följde honom till Hels rike.
  Njord Den rike, givmilde guden som råder över hav, vindar och fiske. Han älskar sitt hem vid kusten och lever åtskiljd från sin hustru Skade, som älskar sitt hem i fjällen. Frigg är hans halvsyster och Frej och Freja är hans barn.
  Nornorna - de tre ödesgudinnorna Urd, Verdandi och Skuld är namnen på de tre som sitter vid Yggdrasils rötter och spinner världens öde. I den ordningen står de för det förflutna, det nuvarande och det kommande. Varje människa tilldelas vid födseln sitt livsöde av nornorna.
  Od Frejas make, som med sin frånvaro får henne att gråta tårar av rött guld.
  Oden (Harbard, Fimbultul, Gaut, Gestumblinde, Grim, Hangatyr, Jolner, Korpguden, Ropt, Sidgrane, Sigtyr m.fl.) Han är den äldste och visaste av gudar och konung av Asgård. I sejd är han mästare och fick offra sitt öga för att vinna kunskap ur Mimers brunn. Frigg är hans maka och han har flera älskarinnor. Han har många barn, bland annat Balder, Tor, Hermod och Höder.

  Bild på Oden från Fredrik Sanders tolkning av den Poetiska Eddan 1893. (Wikimedia Commons)

  Ran Havsgudinnan och vågornas mor. Det är hon som fångar in drunknande män i sina nät och tar dem med till det dödsrike som hon råder över. Hon och hennes make Ägir tillhör båda jättarnas släkte och tillsammans har de nio döttrar som är havets böljor.
  Rind Hon är utvald att föda Oden en son, som en dag ska hämnas Balders död. Oden får kämpa länge innan han till sist, i en kvinnas förklädnad lyckas förföra Rind och tillsammans får de sonen Vale.
  Rota En av valkyrjorna som rider ut på slagfälten och väljer ut vilka krigare som ska stupa.
  Saga Sökkvabäck är hennes hem och här dricker hon och Oden härliga drycker ur gyllene kärl då han kommer på besök. Saga är berättandets och historiernas gudinna.
  Sif Hon har gyllene hår och är den vackraste av kvinnor. Hon är tyst och tillbakadragen och har Tor som sin make och Ull är hennes son.
  Sigyn Hon är hustru åt den nyckfulle Loke och tillsammans har de sonen Narfe. Sigyn är van vid sin makes upptåg och står hursomhelst alltid trogen vid hans sida.
  Sjöfn Hon väcker åtrå kan tända den kroppsliga lusten hos både män och kvinnor.
  Skade (Onduris) I fjällen trivs hon bäst och som skidåkerska och pilbågeskytt är hon svår att slå. Skade är dotter till jätten Tjatse och Njord är hennes make. Dock lever de åtskilda eftersom de båda är fästa vid sina egna hem, men vantrivs i varandras.
  Skirner Hans namn betyder "den strålande" och han är Frejs tjänare. I trollkonst är han kunnig och använder den för att få jättinnan Gerd att vilja gifta sig med Frej.
  Skjold Han sägs vara anfader till alla de danska skjoldungaättens kungar och var en gång själv konung där. Han är son till Oden och make till Gefjon.
  Skogul En av valkyrjorna som hämtar fallna krigare till Valhalla.
  Snotra Omdöme och en elegant utstrålning står Snotra för. Det är från henne allt vad klokskap härstammar ifrån.
  Tor (Einride, Lorride) Den vackra gården Bilskirne är den rödhårige, hetlevrade Tors hem. Han är son till Oden och Fjorgyn och Sif är hans hustru. Av gudar är han den starkaste av alla och han är jättesläktets största fiende. Med sin hammare Mjölner slår han ihjäl jättar och troll och då dundrar åskan över människornas värld. Tor tycker om mat och mjöd och råder också över jordbruk och goda skördar.
  Trud Valkyria som ger framgångar i striden och även bestämmer vem som i den ska stupa. Hon är dotter till Tor och Sif och syster till Mode, Ull och Magne.
  Tyr Den modigaste av gudar med stor vishet och kampvilja. Till sina kämpar skänker han mod och seger.
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Bauer-Tyr_and_Fenrir.jpg

  För att gudarna skulle kunna binda fast Fenrisulven med Gleipner var Tyr den enda som vågade offra sin hand. Illustration av John Bauer 1911. (Wikimedia Commons)

  Ull En skicklig skidåkare och pilbågeskytt, som har sitt hem i Ydalir, idegransdalarna. Han är jaktens gud och son till Sif.
  Vale Son till Oden och Rind. Han är en säker bågskytt och föds i syfte att hämnas sin bror Balders död.
  Ve & Vile Odens bröder som tillsammans med honom dödade jätten Ymer, skapade världen av hans kropp och de första människorna av två trädstammar.
  Vidar Hans tjocka järnskor kan inget tränga igenom. Vidar är tystlåten och den näst starkaste guden efter Tor. Oden och jättinnan Grid är hans föräldrar.
  Vör För henne kan ingen ljuga, för hon är klok och frågvis. Då löften knyts är det hon som vittnar.
  Ägir Havsgudinnan Rans make, med vem han har nio döttrar som är havets vågor. Han stammar från jättarnas släkte och Fornjot är hans far.
  Stöd Nordisk-mytologi.se

  Nordisk-mytologi.se finns främst för att du med intresse för nordisk mytologi ska hitta information, men behöver trots allt betala för sin plats på nätet. Om du tycker om Nordisk-mytologi.se, bidra gärna med en slant via Donera-knappen så hjälper du till att bevara och utveckla sidan.  ©2014 Nordisk-mytologi.se • Email: info@nordisk-mytologi.se Om Nordisk-Mytologi.se / Sitemap