Balder och misteln


(Jordens skapelseVärldsträdet YggdrasilVanakrigetOdens jakt på vishetKvädet om TrymIduns äpplenRagnarök)

Balder plågades i sin sömn av återkommande mardrömmar. De varnade honom om att hans liv var hotat. Han berättade för de andra gudarna, som samlades för råd och beslutade att försöka få alla levande varelser att svära på att inte skada Balder. Hans mor Frigg tog på sig uppdraget. Hon for runt i hela världen och fick varenda litet ting mellan himmel och jord att lova att aldrig orsaka en skråma på Balder.

När Frigg kom tillbaka till Asgård med de goda nyheterna jublade gudarna. De ställde till med fest och på kvällen fick någon en idé. Eftersom Balder inte kunde skadas av något skulle de roa sig med att skjuta, hugga och kasta sten på honom. Gudarna inledde sin lek och festsalen fylldes med klingande skratt. Men Loke stod tyst en bit därifrån och tittade med något mörkt i blicken. I kvinnoskepnad tog han sig in i Friggs sal. Han berättade för Frigg om gudarnas nöje med Balder och frågade sen om verkligen alla ting svurit på att skona Balder? Då berättade Frigg att öster om Valhall växer en planta, som tycktes för ung att ta ed av. Plantan var en mistel.

Loke lämnade Frigg, hämtade misteln och gick tillbaka till festsalen. Han sökte upp Höder, Balders blinde bror och frågade varför han inte deltog i leken. Han svarade att det var för att han var blind och saknade vapen. Loke sa då att Höder också borde få möjlighet att ära sin bror och erbjöd sin hjälp att sikta rätt. Höder tog misteln och sköt mot Balder, som hastigt föll till marken. Livet hade lämnat honom så fort misteln borrade sig in i hans kropp.

Gudarna var utom sig av sorg efter att ha förlorat den godaste och vackraste av dem alla. Frigg frågade om någon kunde tänka sig att åka till Hels rike och försöka köpa Balders liv tillbaka. Hermod tog uppdraget på sig och for snabbt i väg på Odens häst Sleipner.

Balder lades på sitt skepp, Ringhorne, och det fördes ut till sjöss för att hans lik skulle brännas. När hans hustru Nanna såg detta brast hennes hjärta och hon föll död mot marken. Då lade gudarna henne vid Balders sida och lät henne följa honom mot dödsriket på det brinnande skeppet.

Hermod red genom mörkret i nio dagar och nio nätter innan han nådde Hels rike. När han kom in fick han se att Balder fått den finaste platsen i Hels palats, men han bad ändå Hel att låta honom komma tillbaka till Asgård. Hel svarade att om alla ting i världen grät för Balder så skulle hon låta honom fara tillbaka, men om någon vägrade skulle han stanna hos henne.

Hermod for tillbaka med gåvor från Balder och Nanna till gudarna och villkoret från Hel. Budet sändes och all världens varelser grät, så gärna ville de att Balder skulle komma tillbaka. Men en jättinna som hette Thöck vägrade gråta. Kanske gömde sig även Loke bakom hennes gestalt.
©2014 Nordisk-mytologi.se Sitemap